O to chodziło. Tylko pytanie czy to na pewno to?
[O1] rozrząd oryginał czy zamiennik- czy wymieniać pompę w
Zwiń
X
-
[O1] rozrząd oryginał czy zamiennik- czy wymieniać pompę w
Witam .
kolejne pytanko mam do Was.
jestem przed wymianą rozrządu ( mam teraz 86tys km) i zastanawiam sie czy wymieniać na oryginał czy na zamiennik .
W W-wie na ul Syreny zasugerowali że trzeba oryginał. ( chciałem tam wsio wymienić)
po za tym czy trzeba wymieniać pompę wody ( zwykle sie przyjeło że razem z rozrządem wiemienia się pompę wody ).
PS
JAK SIĘ JESZCZE USTOSUNKUJECIE DO TEMATU :
WARSZTAT POWIEDZIAŁ ŻE JEŚLI SAM WARSZTAT ZAKUPI CZĘŚCI ORYGINALNE TO WTEDY DA PEŁNĄ GWARANCJĘ NA ROBOCIZNĘ . Z KOLEI JEŚLI JA SAM WE WŁASNYM ZAKRESIE KUPIE GDZIEŚ INDZIEJ OYGINAŁ WÓWCZAS NIE PONOSI ON ODPOWIEDZIALNOŚCI ( NIE DAJE GWARANCJI NA ROBOCIZNĘ).
JAK TO ROZUMIEĆ? MOŻE JEST TO MOJE JAKIEŚ WYCZULENIE
Czekam na Waszą opinie .
PozdrRAFJAN :-)
-
-
rafjan, Moga byc oryginalne ale niekoniecznie kupione w ASO!! Można kupic części tego samego producenta ale bez logo WV/AUDI oczywiście po niższej cenie. Niekiedy te czesci pochodza z tej samej fabryki i linii produkcyjnej. Jakiś czas temu kupiłem zawór EGR. Okazało się że dla VW/Skody w oryginale robi go firma Wahler. Za pół ceny kupiłem w sklepie, a nie w ASO, zawór EGR własnie w opakowaniu Wahlera i okazało sie że znaczek VW był na nim spiłowany i pozostały oznaczenia Wahlera, co oznaczało że dla ASO zawory schodza z tej samej linii produkcyjnej ale oczywiście kosztują 2x tyle.
Wracając do rozrządu wszystkie rolki dla VW robi firma INA, pasek wzmocniony robi Gates (dobry też wzmocniony Conti), a pompa wody to SKF. Dodatkowo jakyś chciał wymienić pasek wielorowkowy i jego napinacz to pasek również Gates a napinacz dla ASO robi Litens. I tu ciekawostka jak kupisz napinacz firmy INA to w środku w pudełku są oznacznia że zrobiła go firma Litens i wygląda identycznie jak oryginał.Tomek
Komentarz
-
-
ja bym radził zainwestować w części oryginalne albo przy najmniej znanych firm a nie jakiś tani zamiennikASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60
Komentarz
-
-
rafjan, uderz do kolego maciejek. Ja u niego brałem ori rozrząd z pompą dla braciaka (za ok 550 zł, jeśli dobrze pamiętam).
I tak jak koledzy wyżej pisali, ori lub zamienniki dobrej klasy, nic innego.obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
Komentarz
-
-
rafjan, co jak co ale na rozrządzie to raczej nie wypada oszczędzać bo może sie to zemścić a wtedy koszta są wiadomo jakie :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
rafjan, podjedź na Radzymińską róg Trockiej i kup tam rozrząd (taniej niż w ASO).
Z teściem mamy O2-ki i razem wymienialiśmy ostatnio rozrządy. Ja kupiłem na Allegro (niby taniej), a on właśnie w tym sklepie. Zapewniam Cię, że jest znacząca różnica już w samym wyglądzie.If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez zbigniew147rafjan
pompę wody wymieniaj koniecznie,
Zrobisz 30kkm na nowym rozrządzie, pompa padnie ...If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez aro_40Zamieszczone przez zbigniew147rafjan
pompę wody wymieniaj koniecznie,
Zrobisz 30kkm na nowym rozrządzie, pompa padnie ...
niejednokrotnie słyszałem że pmpy nie wytrzymywały swojego założonego przebiegu albo że przy paskach na 120kkm pompy mające żywotność na 90kkm zmuszały ludzii zmieniać rozrząd przed 120kkm bo pompa przy 100kkm juz niedomagała.
Komentarz
-
-
rozrząd- zakup
Zamieszczone przez aro_40rafjan, podjedź na Radzymińską róg Trockiej i kup tam rozrząd (taniej niż w ASO).
Z teściem mamy O2-ki i razem wymienialiśmy ostatnio rozrządy. Ja kupiłem na Allegro (niby taniej), a on właśnie w tym sklepie. Zapewniam Cię, że jest znacząca różnica już w samym wyglądzie.
pozdrRAFJAN :-)
Komentarz
-
-
Ja bym proponował wymienić z pompą. Koszt nie jest wielki, a będziesz spokojniejszy.
Ja niedawno miałem przegląd+planowanie głowicy. Przy okazji mechanik (dobry znajomy) obejrzał rozrząd i zakwalifikował go do wymiany z pompą wody. Poprzednio wymieniany był 30 tys temu komplet z pompą w ASO i na pompie (oryginalnej) już były ślady wycieków. Czasem lepiej wcześniej wymienić przy okazji innych robót niż ryzykować większe kuku.
pozdr.Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Komentarz
-
-
Zazwyczaj jest właśnie tak, że warsztat (ASO) daje gwarancję na usługę pod warunkiem zastosowania "autoryzowanych" części, co w praktyce oznacza tzw. oryginały - czyli części zakupione w kanale autoryzowanych serwisów.
W przypadku wymiany elementów rozrządu gwarancja jest przydatna, szczególnie jeśli jest to (upewnić się) gwarancja ciągniona, tzn. gwarant odpowiada za usunięcie wszystkich skutków spowodowanych niewłaściwym wykonaniem naprawy lub wadą użytych materiałów. Upraszczając - jeśli walnie rozrząd, to naprawią silnik.
W przypadku rozrządu nie warto oszczędzać. Powymieniaj także wszelkie pierdoły, nie wiem co dokładnie tam siedzi, jakieś kółka dodatkowe, śruby mocujące. Często jest tak, że zasadnicze elementy rozrządu są OK, ale sypie się pierdoła, a za nią leci wszystko.
M.666 4U
Komentarz
-
-
dziękuję Wszystkim za poświęcenie uwagi na w/w zagadnienie
Witam wszystkich . Dziękuję za uwagi i sugestie co do rozrządu i pompy wody.
Kupiłem oryginał - kpl (pompa +rozrząd) za jedyne 520,- na Malowniczej 29 (dawna Autobarcelona) . polecam serdecznie - nie dość że dają gwarancję na oryginalne części to dodatkowo płyn chłodzący na cały układ . Tak więc wystarczy mi tylko skierować sie do dobrego fachmana od rozrządu i założyc wszystkie części jak trzeba , również na gwarancji warsztatu.
,RAFJAN :-)
Komentarz
-
-
Re: dziękuję Wszystkim za poświęcenie uwagi na w/w zagadnie
Zamieszczone przez rafjanWitam wszystkich . Dziękuję za uwagi i sugestie co do rozrządu i pompy wody.
Kupiłem oryginał - kpl (pompa +rozrząd) za jedyne 520,- na Malowniczej 29 (dawna Autobarcelona) . polecam serdecznie - nie dość że dają gwarancję na oryginalne części to dodatkowo płyn chłodzący na cały układ . Tak więc wystarczy mi tylko skierować sie do dobrego fachmana od rozrządu i założyc wszystkie części jak trzeba , również na gwarancji warsztatu.
,ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60
Komentarz
-
Komentarz